Az üveg, mint a lakberendezés alapvető eszköze

Az üveg mint alapanyag régóta nagy népszerűségnek örvend a belsőépítészetben, mert lényegében bármilyen enteriőrbe tökéletesen passzol. A letisztult, modern stílus egyik legelemibb alkotóeleme, de olyan környezetben is dekoratív, mutatós megoldás, ahol keverednek a különböző stílusok. Kül- és beltérben egyaránt gyakran találkozhatunk vele, többek között korlátok, térelválasztók és különféle felületek, nyílászárók formájában, a fürdőszobában pedig gyakorlatilag elmaradhatatlan, kiváltképp a minőségi, egyedi zuhanykabinok és kádparavánok tekintetében.

A változatosság gyönyörködtet

Az üveg számtalan formában és színben van jelen az otthonokban és a különféle munkakörnyezetekben, ami az anyag szerencsés tulajdonságaiból származó sokoldalú megmunkálási lehetőség eredménye. Blogbejegyzésünkben megpróbáljuk összefoglalni a különféle síküvegtípusokat.

  • A float üveg néven ismert termék legfőbb jellemzője, hogy víztiszta, valamint torzítás-, tükröződésmentes. Úsztatással készül (az angol elnevezés is erre utal), és a profi technológiának köszönhetően teljesen áttetsző. Számos vastagságban elérhető.
  • Az anyagában színezett üveg (parsol) a gyártás folyamata során kapja meg a színét a hozzáadott fém-oxidoknak köszönhetően. Viszonylag nagy arányban nyeli el a napenergiát, ezért a fényvédelem egyik fontos eszköze.
  • A savmart üveg lényegében a float üveg mattított változata. Tejüveg néven is ismert. A fényt átengedi, de a felülete a kezelés miatt nem áttetsző. Elegáns megjelenésű, és remek lehetőségeket nyújt az egyedi dekorálásra.
  • A katedrál üveg általános jellemzője, hogy egyik oldala sima, a másik mintás. Praktikus megoldás abban az esetben, ha szeretnénk megakadályozni az átláthatóságot, ugyanakkor a fényáteresztésre szükségünk van. A beltéri ajtók között igen nagy számban képviseltetik magukat, minta és szín tekintetében pedig roppant változatosak.
  • Reflexiós üveg egyik legvonzóbb tulajdonsága a fényvisszaverés, amit a vékony fém-oxid réteg biztosít. Ez nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem a környezeti hatásoknak (napfény, UV-sugárzás) való ellenállást is megnöveli. Kimondottan népszerű választás kültéri üvegszerkezetek esetében.
  • A bevonatos üvegként is emlegetett low-e üveg egyik oldalára egy szinte láthatatlan, magas ezüsttartalmú, vékony fémréteget visznek fel a gyártás során, aminek célja a hőveszteség hatékony csökkentése. Népszerűségét a hőszigetelő hatásának köszönheti.
  • Tűzálló üveggel leginkább tűzhelyek, kályhák és kemencék szerkezetében találkozhatunk.
  • A biztonsági üveg több speciális réteg összeillesztésének az eredménye. A zuhanykabinok, térelválasztók, korlátok és egyes ajtótípusok ebből a masszív, strapabíró és biztonságos anyagból készülnek.