Az üveg, ami akkor se vág, ha szilánkosra törik

Már gyerekként is azt hallottuk, hogy az üvegszilánk veszélyes. Aztán felnőttünk és a legtöbbünk meg is tapasztalta, hogy milyen fájdalmas tud lenni, mikor megvágjuk magunkat egy törött üvegpohárral. Ezért is lehet, hogy valahogy ösztönösen óvatosabbak vagyunk a nagyobb üvegfelületek közelében. Tudjuk róluk, hogy fokozottan balesetveszélyesek.

Sokak rémálma, hogy az üveg zuhanykabint nagyobb terhelés éri és betörik az üveg. Mi történik, ha elcsúszunk a zuhanyzóban, és a zuhanykabin betört üvegjének szilánkjain landolunk? Hogy védekezhetünk az ellen, hogy megvágjuk magunkat? Ugyanezek a kérdések foglalkoztatnak minket akkor is, mikor az üveg tolóajtókra terelődik a szó. A jó hír, hogy ma már szinte minden ilyen üvegfelületet speciális üvegből gyártanak, olyanból, ami nem okoz sérülést. Üveg tolóajtóink és zuhanykabinjaink is 8 mm vastag edzett, élcsiszolt üvegből készülnek, amelyek hőkezelésük miatt biztonságosabbak, erősebbek, és minden fizikai igénybevételnek, terhelésnek jobban ellenállnak, mint a hagyományos üvegek.

Mitől ilyen biztonságos egy edzett üveg?

A titok az üveg hőkezelésében rejlik. A méretre vágott üveglapokat kb. 600°C-ra felhevítik, ezt követően pedig hideg levegővel lehűtik. Így növelik az üveg ütésállóságát és hajlítószilárdságát. És, hogy miért nem vágnak az ilyen speciális üvegek? Mert apró, tompa végű szilánkokra törnek, amik nem okoznak sérüléseket.

Nem mindegy, hogy mivel tisztítjuk az edzett üveget

Nem ajánlott az ilyen típusú üvegeket vegyszerekkel vagy szemcsés tisztítószerekkel pucolni, mert ezek csak karcolják a felületet. Érdemes inkább langyos vízzel, szivaccsal vagy egy puha ronggyal tisztítani az edzett üveget.

Üveg tolóajtót szeretne, esetleg egy egyedi tervezésű zuhanykabint, ami minden biztonsági előírásnak megfelel? Vegye fel velünk a kapcsolatot, és segítünk a megvalósításban!